Header Ads Widget

MCQs based on Operating system

 Operating system MCQs:-

  1. What algorithm handles multiple instances of the same resource? a) Banker’s Algorithm b) Swapping Algorithm c) Memory Management Algorithm d) Overlay Algorithm Answer: a) Banker’s Algorithm

  2. What is the purpose of overlays in memory management? a) To keep all instructions and data in memory at all times b) To keep only those instructions and data that are required at a given time in memory c) To swap out all instructions and data from memory after each time slice d) To divide the memory into fixed size partitions Answer: b) To keep only those instructions and data that are required at a given time in memory

  3. In which technique of memory management are the arriving processes allotted the first hole of memory in which they fit completely? a) First Fit b) Best Fit c) Worst Fit d) Variable Partition Answer: a) First Fit

  4. What is the cause of external fragmentation in memory management? a) Segmentation b) Paging c) The condition that entire processes should be allocated in a contiguous memory location d) The use of overlays Answer: c) The condition that entire processes should be allocated in a contiguous memory location

  5. What is the purpose of paging in memory management? a) To divide the memory into fixed size partitions b) To give users view of memory c) To reduce external fragmentation d) To divide the physical memory into equal sized frames Answer: d) To divide the physical memory into equal sized frames

  6. What is a page fault? a) A type of interrupt raised by the hardware when a running program accesses a memory page that is not mapped into the virtual address space b) A type of interrupt raised by the software when a running program accesses a memory page that is not mapped into the virtual address space c) A type of interrupt raised by the hardware when a running program accesses a memory page that is mapped into the virtual address space but not loaded in physical memory d) A type of interrupt raised by the software when a running program accesses a memory page that is mapped into the virtual address space but not loaded in physical memory Answer: c) A type of interrupt raised by the hardware when a running program accesses a memory page that is mapped into the virtual address space but not loaded in physical memory

  7. What is the technique of memory management where the memory is divided into two parts, one for the OS and one for the users? a) Single Partition Allocation Schemes b) Multiple Partition Schemes c) Fixed Partitioning d) Variable Partitioning Answer: a) Single Partition Allocation Schemes

  8. Which technique of memory management allows the memory to be shared among multiple processes? a) Swapping b) Paging c) Overlays d) Segmentation Answer: b) Paging

  9. Which technique of memory management divides the memory into variable sized partitions? a) Fixed Partitioning b) Variable Partitioning c) Segmentation d) Paging Answer: b) Variable Partitioning

  10. Which technique of variable partition allocation schemes allots the arriving process the hole of memory in which it leaves the maximum gap? a) First Fit b) Best Fit c) Worst Fit d) Variable Partition Answer: c) Worst Fit


  Pre  👈                                    👉  Next